Nekem fontos az országos népszavazás intézménye

A legdemokratikusabb közjogi intézmény a népszavazás. Éppen ezért fontos, hogy részt vegyünk rajta. A döntés viszont  a választók saját elhatározása kell hogy legyen.

IMG_7089
“Migránskérdésben” lesz népszavazás október 2. napján. Igennel és nemmel lehet szavazni az alábbi kérdésben:
Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?

Igen vagy nem?
Kevés országos népszavazási kezdeményezés volt az újkori demokráciában. A vezetőink nem szívesen kérdeznek meg bennünket. Úgy gondolják ha évekre felhatalmaztuk őket, akkor hagyjuk hogy csinálják, amit csinálnak.
Én viszont a közvetlen demokráciában hiszek, ezért tartom fontosnak, hogy sok témában kérdezzék meg a választókat országos és helyi szinten is. A vezetők ne csinálják azt amit akarnak évekig, beleszólás nélkül.

Egy demokratikus párt nem is mondhatja azt, hogy ne vegyünk részt az országos népszavazáson. Mindig volt olyan párt, ami ellenezte a kérdés feltételét, amit más fogalmazott meg. Sőt versengő népszavazási kezdeményezésre is volt példa a vasárnapi nyitvatartást illetően.
Amíg a pártok próbálják érvénytelenné tenni a népszavazási kezdeményezéseket, addig biztos hogy rossz úton járunk. Ne azt nézzük, hogy ki teszi fel a kérdéseket, hanem a kérdést magát.

Ha eredményes lesz a népszavazás akkor az nem a pártoknak a sikere, hanem a választóké. A kérdést pedig a választók és ne a pártok döntsék el.
Én részt veszek a népszavazáson.

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!