Minőségi utak helyett milliós foltozgatások

2017. decemberében lejár a VITÉP’95’ Kft.-vel kötött szerződés a bel- és külterületi utak felújítására. Ez a szerződés biztosítja az utak kátyúzási, földútjainknak gréderezési, karbantartási munkáit.
De hogyan is vagyunk megelégedve a tavalyi és az idei javításokkal? Van aki azt mondja, ezért a pénzért inkább ne csinálják.

Ennek költsége a kivitelezést tekintve 6.100.000 forint + áfa/hó, a 2016-2017. évre összesen 146.400.000 forint + áfa volt. A műszaki ellenőrzés két évre 4.800.000 forint + áfa költséget jelentett. A következő két évre már 10 %-al emelkednek az árak.
Szóval nem elég, hogy az önkormányzat megrendeli a munkát, hanem még fizetünk is a műszaki ellenőrzésért. A minőséget már a javítás után is vitatják a lakók.
A buckai utakat ezzel a képen látható kis járművel javítják. Az alapot nem kezelik csak a felületet.

A városnak van 78 km aszfaltja; 25 km mart aszfaltja (pl. Bucka) és 31 km kulés, kavicsos, mészköves útja. Ebben benne vannak a külterületi utak is.

A piac ajánlatait szemügyre véve, körülbelül 3.500 forintba kerül egy m2 4 cm vastagságú meleg aszfaltréteg áfa nélkül. Ha ezzel számolunk és nem kell újabb útalapot építeni akkor 290 m hosszú 6 m széles aszfaltos utat tudunk építeni havonta. A csúcs, hogy a mart aszfalt körülbelül a felébe kerül. Tehát érdemes lett volna egyből meleg aszfaltos utat építeni. Azt láttuk, hogy az őszre megépített mart aszfaltot tavasszal már javítani is kellett. Már sok pénz kiment az ablakon.

Belterületi lakóövezetekben mára nem szabadna legyen mart aszfalt vagy földút. Ebből az összegből 7 év alatt a mart aszfaltos utakat el lehetett volna tüntetni, de még így sem költünk eleget a költségvetésünk lehetőségéhez képest valamint a város közigazgatási határait figyelembe véve az utakra.

Az biztos, hogy ugyan nagyobb költségvetési forrással, de jobb technológiával kell utakat építeni, mert a drága tüneti kezelésekből már elegünk van. A műszaki ellenőrzésre pedig ennyi pénzért munkahelyet is teremthettünk volna, aki nem csak ezzel az egy feladattal tölti az időt.

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!