Javulhat a Duna vízminősége

Elfogadták csütörtökön a főváros költségvetését, benne egy Szigetszentmiklóst is érintő tételt. A Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep kapacitásbővítésére elkülönítettek 400 millió + Áfa forintot. Az esővízzel érkező szennyvizet nagyobb tározókban fogják majd fel és száraz időben fokozatosan engedik rá az EU normáknak megfelelő szennyvíztelepre.

A probléma forrása mindig az esővízzel érkezett. A főváros négy kerületében leeső csapadék abba a szennyvízrendszerbe csatlakozik, mely a háztartásokat is kiszolgálja. Az egyesített rendszer ezt már nem bírta tovább, így újabb záportárózókat terveztek be, mely jelentősen növeli annak kapacitását.
Esőzéskor a telepet érintve ömlött a tisztítatlan ár a Népjóléti árkon keresztül a Natura 2000-es terültre. Az ügyvezetővel folytatott tárgyalások során kollégámmal, Kocsis Richárddal feltártuk az okokat és megnyugtató válaszokat kerestünk a helyszínen.

Jelenleg 2 záportározó látja el a feladatot, mely nem bírja az utóbbi évek esőzéseit. Ennek kapacitása 3300 m3. A várható fejlesztéssel a teljes kapacitás több mint a duplájára, 7000 m3-re fog nőni.
Ez lett a jó megoldás és nem a sokat sulykolt elképzelés, hogy a nagy ágba vezessék a tisztítatlan szennyvizet esőzésekkor. A Csepel-szigetet keresztező csővezeték irdatlan költségbe, kivitelezési nehézségekbe ütközne és még meg sem oldaná a tisztítást.

A várható munkálatokat már idén megkezdik, a befejezésre még nem lehet konkrét időpontot mondani.
Az üggyel kapcsolatban ha bármilyen észrevételetek van, tegyétek azt meg felénk. Ezeket kollégámmal megpróbáljuk megválaszolni illetve továbbítani az illetékesek felé.
Azon leszünk, hogy a városunk kincsét, a  Ráckevei (Soroksári)- Duna (RSD) élővilágát megmentsük az utókornak és a 12 km-es városi partszakasz élvezhető legyen.

Dr. Barabás Botond, Kocsis Richárd

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!