Mindig félmegoldással kell beérnünk

A Leadó utca lakóinak a napokban ígérte meg a Polgármester, hogy szilárd fedőréteget kap az utcájuk, az egyik oldalon csapadékvíz-elvezetéssel. Az évek alatt lemurvázott, javított utcát emulziós felületzáró réteggel kötnék meg.

Sajnos útalapot nem fog érinteni a javítás. A 8-15 cm vastagságban egyenletesen elterített kezeletlen, vagy a már korábban elterített megrongálódott mart aszfalt felületet kézi vagy gépi szórással kb.70 C-ra felmelegített bitumenes regeneráló adalékanyaggal itatják be, melyre vékony réteg zúzalék kerül, végül lapvibrátorral vagy vibrohengerrel tömörítik le a felületi bevonatot.

Véleményem szerint nem fogja elérni soha a hengerelt meleg aszfalt burkolat szilárdságát és kopásállóságát. A munkafolyamatot el is lehet szúrni, a mart aszfalt kezeletlen állapotban történő újrahasznosítása pedig nem fog kielégítő eredményt adni.

Hogyan javítják nálunk az utakat?
Ma kora délelőtt esett az eső, de ez nem gátolta meg a Dunadűlő út javítását.

A terítést csak száraz, nyári időjárási körülmények között lehetett elvégezni és ezt követően is, gyakran 3-4 hétig heti egy alkalommal történő ismételt hengerezésre van szükség. Az ilyen utakon még a sebesség korlátozása is indokolt, kerülni kell a kerék kipörgésével járó indulást, a hirtelen fékezést, az álló helyzetben történő kormányozást is, mindezt azért, hogy a felület 2-3 évig használható állapotban maradjon.
Szóval esős időben nem kell mart aszfaltos javítás! Ne szórjuk rossz technológiára és kivitelezésre a közpénzt!

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!