Plágium és a Kardos Iskola- Ki lehet az eredeti szerző?

Nem egyedülálló eset az Adorján Botond nevéhez köthető pályázati plágium. A copy-paste közkedvelt az intézményvezetői pályázatok megírásakor.

Megszokhattuk már a hírekből, hogy egyszerűbb beollózni mások irományait, mint fáradságos munkával megírni egy tanulmányt vagy egy pályázatot. Most is ez történt, mert bizonyítottnak látszik, hogy kedves Adorján Botond egyéni vállalkozó, a szigethalmi református egyházközség gondnoka ilyen irománnyal pályázott a Kardos Iskola igazgatói székébe.

A történet érdekessége, hogy ugyanaz a mondat olvasható 2014-ben a kistelki és a mindszenti pályázatokban is majd visszaköszön a 2018-as szigetszentmiklósi pályázat szövegében. Kérdés: kié az eredeti forrás?

“Meggyőződésem, hogy tudatos odafigyeléssel, az épített és természetes környezet rendeltetés szerinti használatával, állagának megóvásával tovább csökkenthetők az intézmény költségei.”

Érdekes téma lehetne megvizsgálni országosan az összes pályázatot. Úgy gondolom, sokszor olvashatnánk ugyanazt a “véleményt”, “meggyőződést”.

A 2018. december 5. napi  bizottsági ülésen a jelöltet támogatta a többség, de véleményem szerint korántsem biztos, hogy napirenden lesz a testületi ülésen. Meglátjuk.

A baloldali frakció mindent megtett, hogy osztályharcos elszántsággal rátenyereljen a témára. Megalapozottnak látszik az az állítás is, hogy a jelölt beadványának alapját 3-4 kolléga korábbi pályázata is képezte, melyhez elfelejtett idézőjelet tenni. Helyesen léptek fel tehát, mert valóban elfogadhatatlan, hogy a szakmát mellőzve válasszanak haveri igazgatót egy városi intézmény élére. Támogatni nem fogom a jelöltet.

De kérdezem én, hogy a korábbi szoci rendszerben és az azt megelőző pártállami időkben nem ezt a gyakorlatot láttuk? Nem kellett akkor párttagsági, egy jó haveri szó vagy legalábbis párthűség a tisztségek betöltéséhez?

Így volt és ezt a gyakorlatot folytatják napjainkban is, csak a szerepek cserélődtek fel. Kb. olyan mikor mindegyik oldal elmondja a másikról, hogy spórolni kellett volna a szolgálati luxusautókon, de annak idején mégsem így jártak el.

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!