Programinterjú a változásért

“Nem azért vagyok képviselő, hogy megtegyem azt amit a többiek, hanem, hogy megtegyem azt amit ők nem tesznek meg.”

-Sokan ismernek már, de aki még nem hallott rólad, annak mit mondanál el magadról?

Idén leszek 40 éves, egy kisfiú apukája vagyok. Most várjuk második babánkat Villőt. Boldog házasságban élek szeretett feleségemmel, Erikával. Bár a politikában sok támadás ér,  a szerető család adja az erőt a küzdelemhez. Itt élünk évtizedek óta Szigetszentmiklóson, itt van az otthonunk és azon vagyok, hogy mindenki otthon érezze magát városunkban.

-A civil szakmádban mivel foglalkozol és hogyan tudod összehangolni a közösségi feladataiddal?

Szegeden államvizsgáztam, joggyakorlatot Budapesten szereztem.
Ügyvédként dolgozok jelenleg. Szakterületem az ingatlanokhoz kapcsolódik. Ezen kívül büntetőjoggal is foglalkozok. Igyekszek csak helyben eljárni, hogy jusson időm a közéletre is. Nálam a képviselői munka nem szabadidős tevékenység.

Úgy látom, hogy inkább a tettek embere vagy semmint azon rágódj, hogy mi nem sikerült.

Nem szeretem azt a szót, hogy nem. Van úgy hogy valami nem sikerül elsőre, de ez nem szokott elkedvetleníteni. Bosszankodni sem szoktam. Kitűzök egy célt és nem félek a nehézségektől. Mi soha semmit nem kaptunk ingyen. Tanulunk a hibáinkból, átgondoljuk és újra megpróbáljuk.

-Szükség van programra az induláshoz? Mert látjuk nem minden polgármesterjelölt állt ki kész tervekkel.

Igen. A program az egy cél melyet el kell érni. Nekem vannak ilyen céljaim.
Helyi közlekedés, helyi egészségügy és a leszakadt városrészek felzárkóztatása.

Legnagyobb horderejű vállalásom a 4. M0-ás csomópontnak a kiépítése. Ennek a terveztetését a következő ciklusban el kell kezdeni és a térség vezető településeként be is kell szállnunk anyagilag. Az ipari parkok növekvő adóbevétele kiváló forrást biztosít ehhez a feladathoz, mely lökést adhat a további állami forrásokhoz is.
Befejezzük a gyártelepi vasúti felüljáró ügyét. Ezzel fogjuk kezdeni a ciklust. Megteremtjük az összhangot az állami szervekkel és kipótoljuk a hiányzó forrást ha kell.

Nálam a következő ciklus végén nem lesz földút Szigetszentmiklóson. Nem lesznek meghívott vállalkozók. Lehetőséget biztosítunk más útépítőknek is. Így az árat még mérsékelhetjük, a minőségen pedig még javíthatunk is.

-Mi a gond a helyi egészségüggyel?

A várólisták. Jelenleg 14 állás betöltetlen a Szakorvosi Rendelőintézetben, ennek fele orvos.
Az orvosoknak adócsökkentés, önkormányzati lakást, vagy bérpótlékot kell adni, hogy ne hagyják itt a praxisukat. Ehhez egyértelműen forrást kell biztosítani. A város költségvetésileg nagyon erős. Itt nincsenek válságos évek, akkor miért félünk hozzányúlni a helyi ellátáshoz? Nyilvánvaló, hogy a jelenlegi elit nem ossza el jól a bevételeket. A jelenlegi haveri rendszer pazarló. Ezért is nyúltak hitelhez.

-A leszakadt városrészek mennyivel vannak lemaradva?

Úgy 20 évvel. Most fejeződött be a csatornázás a Buckában,  Üdülő soron és még ez is visszásan sikerült. Hajnal Erzsike ügyét mindenki ismerheti.
Hiányoznak a járható utak, járdák, árkok. A probléma óriási. Az évi 120 millió Ft az utak karbantartására elég kellene legyen. De láthatóan kidobott pénz volt eddig.


Ha a helyi lakókat is bevonták volna a döntéshozásba akkor más lenne a helyzet. A választott képviselőik láthatóan nem váltak be.  Szóval, jogot kell adni területi alapon minél több civil bevonásával és forrást a feladatokhoz. Ez lenne a Részönkormányzat (Bucka, Lakihegy, Felsőtag-Üdülő sor), melyet 8-9 éve vetettem fel. Az alulról történő építkezésben hiszek és jelenleg egyedül vagyok aki ezt a rendszert képviseli.

A volt rendőrség épülete ott áll elhagyatottan. Kiváló lehetőség lenne az önkormányzat bérlakásprogramjára. Ahol a közszféra dolgozóinak lehetne bérlakást biztosítani. Valamint nem kellene elutasítani az átmenetileg krízisbe került családok lakáskérelmeit sem. Sajnos a volt lakásállományunkat a baloldal egyetértésével értékesítette a fideszes vezetés. Így eszköz nélkül maradtunk a szociálpolitika terén. Ezt pótolni fogom a következő ciklusban.

-Hogyan zárkóznak fel a leszakadt városrészek?

Lakihegyen pl. közösségi házat építünk. Van rá forrás, még állami is volt, de nem kezdték el. Egyszerűen megépítjük. Évi 10 ezer milliós költségvetést kell beosztani hozzá. Az a válaszom, hogy menni fog.

A városrészeknek oktatási intézményekre is szükségük van, elsősorban a Buckában. Egy ciklus alatt két darab intézményt lehet építeni hitel nélkül.

-Nem lesz többséged a testületben, mert többnyire csak pártjelöltek indulnak. Hogyan működsz együtt a pártokkal?

Új időszámítás kezdődik. Nálam nem lesz olyan, hogy ellenzék. Minden nagy horderejű döntést egyöntetűen, konszenzussal fogadunk el. A képviselők módosító javaslatai nem lesznek lesöpörve. Ha arra gondolok, hogy a baloldali ellenzék megszavazta a fidesz költségvetését, akkor miért ne támogatná a konszenzusos elképzelést?

Most van lehetőség arra, hogy a haveri pártrendszereket végre magunk mögött hagyjuk. Eddig nem indult független jelölt. Most is egyedül indulok valódi függetlenként.
A győzelemmel új időszámítás fog kezdődni a város életében, melynek igazi győztesei a lakók lesznek.

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!