Bizottsági játékok

Nemcsak alpolgármesterből lesz több, hanem bizottságokból is és annak tagjaiból. Korábban 7 bizottságban 74 tag szolgálta a várost, most 9 bizottság 86 taggal alakul meg. Ennek közel felét adhatják a külsős bizottsági tagok. Hogy mennyire választanak majd szakmai alapon külsős bizottsági tagokat? Én nem gondolom, inkább a pártaktivisták kaphatnak pozíciókat.

Nagy János a felolvasott köszöntőjében arról is olvasott, hogy a lakókat bevonják a döntéshozásba, “azaz nem pártok által delegált külsős tagok lesznek a döntéshozók, hanem maguk a lakók” Ezt hogy kell érteni? Hiszen a bizottsági tagok egyben helyi lakók is és a bejutott pártképviselők javasolhatták. Most akkor kik javasolják a külsős bizottsági tagokat, a lakók? Milyen kiválasztási rendszer érvényesül?

Várjuk meg a listát. Amikor dübörgött a kampány, akkor szép számmal akadtak baloldali aktivisták akik hangoztatták is, hogy neki már megígérték a külsős tagságot. Most őket fogjuk megtalálni a tagjegyzékben?

A 9 bizottságból egyik sem szól közbiztonságról. A rendőrségi, polgárőrségi beszámolókat azért majd valahova be kell sorolni. A Buckai-, Lakihegyi és Északi Városrészek Fejlesztési Bizottsága 15 fővel pedig nem éppen szerencsés összeolvadás. Egyrészt nem helyettesítik a részönkormányzatokat, habár olyasmi akar lenni. Feltételezem, hogy ezekből a városrészekből választanak külsős tagokat, de akkor nem világos, hogy egy felsőtagi honnan tudja majd, hogy mi kell egy buckainak vagy egy lakihegyinek. És persze ez oda-vissza igaz.
Nem lett volna jobb, ha kevesebb bizottságokat és részönkormányzatokat alapítanak úgy, hogy hivatali kirendeltségeket hoznának létre, amelyek egyben a lakossági ügyintézésben ügyfélszolgálati teendőket is elláthatnak a leszakadt városrészeken? (Mötv 62.§)
Ezeket a (párt)bizottságokat inkább kifizetőhelynek használják ahol az aktivista hálózatnak jut szerep.  Olyanoknak is akik az elmúlt években nem volt egyetlen hozzászólásuk, vagy javaslatuk sem külsős tagként, de híven szolgálták a pártjukat. Ahogy valaki mondta nekem: Nem kell jobb legyen, elég ha hiszünk benne.

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!