Meg lehetne oldani a helyi egészségügyet

Februárban kértetek időpontot és augusztusra kaptatok hasi ultrahangra a Szigetszentmiklósi Szakorvosi Rendelőintézetben? Ugye milyen ismerős? Évek óta ez megy nálunk. Ez idő alatt komoly betegségek alakulhatnak ki, melynek kezelése sokkal költségesebb és bizonytalanabb lehet a betegre nézve. De nézzük meg hogyan csökkenthetjük a várólistát ott, ahol legnagyobb a probléma.

Az egyik legfontosabb területről lenne szó
A szervek méretbeli változásai, eltérései, fejlődési rendellenességei éppúgy láthatóak a hasi- és kismedencei uh vizsgálattal, mint a ciszták, kövek, tályogok, jóindulatú zsír- és izomdaganatok, rosszindulatú tumorok, a hasüregi folyadék.
Ha lenne még egy diagnosztikai készüléke a városnak és hozzá személyzet (egy orvos és egy asszisztens), mely napi 8 órában végezne hasi ultrahang vizsgálatokat, akkor ez az idő legalább a felére vagy az alá csökkenhetne. Természetesen területi ellátási szerződést is lehetne kötni, kizárólag szigetszentmiklósi betegek részére így lényegesen lecsökkenne a várakozási idő.

Minden városvezetés sajnálja rá a forrást
Hogy ezt miért nem oldják meg, annak csak költségvetési okai lehetnek.  A mindenkori városvezetés az államtól várja a várólisták csökkentését és inkább egyébre költik a dúsgazdag bevételeket.
Újabb ipari park épül Sáméhegyen és a plusz építményadó, iparűzési bevételek növekedése elérheti az 1 milliárd forintot, de a jelenlegi helyzet is bőven elégséges lehetne az egészségügyi fejlesztésekre.
A 2020-as költségvetésben az iparűzési adóbevétel tervezett összege Sáméhegy nélkül is 4,15 milliárd forint.

Mennyibe kerülne a városnak az ultrahangos diagnosztika?
Egy hasi több funkciós diagnosztikai készülék ára 10-14 millió forint körül mozog és csúcstechnológiát képviselne, azaz rendkívül éles felvételek készíthetőek vele. Ehhez jönne hozzá az orvos és az asszisztens munkadíja. Egy orvos hasonló esetben 5.000 Ft-ot kér vizsgálatonként, míg az asszisztens ennek a felét. Napi 8 óra alatt kb. átlag 17 vizsgálatot lehetne megtartani. A munkaerő költsége összesen megbízási jogviszonnyal számolva havi 2,8-3 millió forintból kijönne.
Tehát évi 36 millió forintból finanszírozni lehetne a hasi ultrahangos vizsgálatokat.

Lefordítva, ha nem lenne 2 alpolgármestere a városnak, hanem csak egy – fejenként 825.000 Ft-os illetménnyel-, akkor szinte évente vehetne a város egy ultrahangos készüléket vagy évente 110 beteget lehetne szakszerűen kivizsgálni belőle.
A képviselői terem felújításának terveire pl. 10 millió forintot míg a város arculatának terveire további 13 millió forintot szánnak. Ha ezt kivesszük és a botrányos egészségügyre fordítjuk, akkor 3066 ember vizsgálatát tudnánk elvégezni belőle díjmentesen.

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!