Lesz adómoratórium és segélyalap Szigetszentmiklóson?

El kell engedni a kisvállalkozók helyi adóit és hosszabb távon pedig adócsökkentést kell adni nekik, hogy a válság után talpra állhassanak.  A ma feladata nemcsak az, hogy lassítsuk a járványt, hanem már az is, hogy megvédjük a munkahelyeket. Ehhez forrást kell biztosítani és már most tervezni kell a városi költségvetés módosításait.

A kisvállalkozásokat is helyi adók terhelik. Építményadót és iparűzési adót kell fizetniük. Azok akik az átalányadózást választották azoknak évi 50 ezer forint iparűzési adót kell kicsengetniük a Polgármesteri Hivatalnak. Márciusig már vélhetően be is fizették az első felét. A szolgáltató szektor bezárt, ügyfeleik nincsenek. Aki tud online dolgozik, de ez nem mindenkinél lehetséges. A tartalékaikat élik fel a vállalkozások is. Itt korábban sem képződtek nagy jövedelmek így a legkisebb teher is nyomasztó lehet már most. A mentesülők körét precízen kell kidolgozni, hogy a segítség azt a szektort érje mely már most nélkülözi a bevételt.

És ez még mindig nem elég.
Egy segélyalapot is létre kell hozni, hogy akik átmenetileg nehéz helyzetbe kerültek a járvány miatt, azok eredményesen fordulhassanak az önkormányzathoz. Ez sem kizárólag a kormány feladata. Az önkormányzatnak itt is van mozgástere. Az óvodai és bölcsődei  nyitvatartás csökkentett módon folyik, azaz kisebb költséggel és ide értve az étkeztetés költségeit is. Van itt pénzmaradvány már most. Ezen kívül sorra maradnak majd el a városi rendezvények (futónap, majális, Summerfest, Szabadtéri színház, tanévzáró koncert, gasztró napok) és még az őszi rendezvényeket nem is említettem, melyek között van 10 millió forintos költségvetésű rendezvény is. A krízisbe került családoknak, akik munkanélkülivé váltak egy 50 millió forintos alapot kellene létrehozni, úgy ahogy Törökbálint is tette.

Most nem az a fontos, hogy a városnak arculatterve legyen 13 millióért, hanem hogy átvészeljük a nehéz időket, melynek a végét még senki nem látja. Óriási feladat előtt áll a városvezetés, a döntés az ő kezükben van.

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!