A Gazdasági Program értékelése

Lassan egy év elteltével is csak annyit lehet elmondani, hogy a városnak van gazdasági programja.  Jobban vártam volna egy beszámolót a rádióinterjúban a megkezdett feladatokról, de egyelőre csak magát a programot tudom értékelni. 

Számomra van ennél is  fontosabb elvárás, mely megelőzi a gazdasági irányt. Mely mindennek az alapja kellene legyen. Méghozzá egy tiszta, átlátható városvezetés, egy közigazgatási csomag, mely biztosítja a szabályozott és legfőképpen ellenőrzött működést. Csak ez tudja kivenni a pazarlásokat a rendszerből. A pazarlások megszűnését nem méregdrága szakvélemények, hanem a nyilvánosság fogja elhozni nekünk, ingyenesen. Ez egy év elteltével sem valósult meg. Legközelebb ősszel szavaznak róla, elsőre nem ment át. A korábbi alapokra épülő gazdasági építkezés,  program, nekem nem lesz így hiteles.  A Covid időszak pedig fokozza ezen elvárásunkat, mert nem szeretnénk adózó polgárként fizetni az önkormányzat pazarló kiadásait, miközben leállhat újra a gazdaság és az egészségügy. Fel kell nőnünk a 21. század kihívásaihoz.

Ismernünk kell a képviselőket, városvezetőket. Nincs önéletrajzuk, nincs vagyonnyilatkozatuk, mely elérhető lenne az önkormányzat honlapján. Miért nem tudhatjuk meg, hogy kitől mire számíthatunk? Ez egy teljesen jogos felvetés volt az interjúban. Támogatandó.
Elhangzott, hogy a kormány elvesz az önkormányzattól. Elvesz 4-500 millió forintot.  Nem esik jól, de ez nem tragédia és nem lehet a gátja a fejlődésnek, hiszen 14 milliárdos városi költségvetésről beszélünk.  Ez a költségvetésnek kb. 3%-a. A pazarlások ennél nagyobbak lehetnek.

Sáméhegyből politikai cirkuszt csináltak és most ez a várt bevétel fogja kihúzni a várost a nehéz helyzetéből. Most nincsenek ellenségei a gazdasági fejlesztésnek, iparosításnak. Pont fordítva. Megjelenik a Gazdasági Programban mint “Északi ipari területek fejlesztése”. Ez egy helyes elképzelés, mert mikor azt halljuk, hogy kevés a város bevétele az előttünk álló feladatokhoz, akkor elsőként mindig az adóemelésre gondolunk.

A Program egy része a korábban hozott fejlesztéseknek lesz köszönhető pl. óvodák, iskolák, kerékpárutak stb.. A másik része pedig kizárólag a várt pályázatokkal valósulhat meg (HÉV megállók, Déli kiskörút), ami korántsem jelent semmire garanciát. Amikor valami a pályázatoktól függ, akkor borítékolható, hogy a fele sem valósul meg pl. a Gyári úti kerékpárút. Ez ügyben cseppet sem vagyok optimista és a számonkérhetőséget is el lehet intézni egy legyintéssel: Sajnos az önkormányzat nem nyert fejlesztési forrást.

Önkormányzati önerőt inkább csak a látványos, közérzetet javító fejlesztések kapnak (parkosítás, játszótér építés, Szebeni út kiszélesítése stb.). Tehát ez biztosan meg fog valósulni, ha lesz hozzá testületi akarat. Miért ne lenne? Egyetlen nagyobb dolog van ebben a fejezetben: a szociális lakások. A volt rendőrség épületét célozták meg erre.  Kiváló gondolat, de költséges. Időközben nagyon megdrágult az építőipari szakmunka. Csak úgy tudnám elképzelni, ha önkormányzati társasággal újítanák fel és itt csak az Aries Nonprofit Kft. lenne képes erre.  Ehhez persze új szemlélet is kellene, új vezetéssel. Korábban építettek már társasházakat, aztán a kőműveseket is bozótirtásra, útszélek takarítására küldték – befagyasztott bérekkel – akik mára már visszamentek a szakmájukba dolgozni. Óriási vezetési hiba volt, hogy a szakmunkásokat nem tudták megtartani, miközben a vezetés habzsolt a prémiumokban és jutalmakban.

Összességében a program jó. A súlypontok rosszak. A Szakorvosi Rendelőintézet feltámasztását hiányolom belőle és azt, hogy a közlekedést, a legnagyobb bajok kezelését pályázati vagy állami forráshoz kötik. Amitől csodát nem várhatunk. Ez fontosabb lenne mint a parkosítás, parkolóhelyek létesítése, játszóterek évenként,  fásítás, bérlakás program.
Az a szemlélet, hogy a főbb útvonalakhoz nem nyúlnak hozzá, inkább állami levelezést folytatnak nem fog segíteni a közúti közlekedésen.  Ha a tőkevonzó képességünket elveszítjük a közlekedési dugók miatt – pl. Érddel, Dunaharasztival szemben akik szintén ezt kívánják erősíteni – akkor nem lesz elég forrás a későbbiekben a megnövekedett lakosságszám jogos igényeit kiszolgálni. A városok versenyében pedig lemaradunk.

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!