A Bucka városrész

Szigetszentmiklós déli területén, illetve Szigethalom városától északra található a Bucka városrész. A Ráckevei-Soroksári-Duna-ág és a Csepel Autógyár által közrefogott terület jelenleg beépített lakóövezet, pihenőövezet.

Korábban a terület elsősorban kistelkes, üdülőtelkes beépítettségű volt, de a 90-es évektől megtörtént a terület lakóházas beépítése, így alakult ki a Szigetszentmiklóshoz tartozó „Bucka városrész”.

A háború előtt a homokos, dombos felszín nem volt alkalmas földművelésre. A homokdombokat erdő borította és vadakban gazdag terület volt. Sokan járta ide a faluból téli tüzelőért.
A Buckán futott végig  a Tebe-folyóka, mely egykor a szigetet szelte ketté. A nyomvonala még felismerhető, ma a Tebe utca található a helyén.

A homokdombok részben eltűntek a beépítések során, de a legnagyobbak még mindig megtalálhatóak. A város legmagasabb pontja is itt van.

A Buckában a jelentős változást a Csepel Autógyár építése és területrendezése hozta el. Az építéséhez sok betonra volt szükség és itt termelték ki az ennek alapanyagául szolgáló sódert. A Kék-tó és a Bucka-tó is sóderbányaként üzemelt.

A Kéktót a 60 évek végén temették be, mivel a kitisztítása költséges lett volna az akkori tanácsnak. A Bucka-tó még rosszabb sorsra jutott, hiszen veszélyes hulladékokkal töltötték fel. A feltöltések 1962 – 1972 között következtek be és a helybeli állami vállalatok okolhatók. A terület 1990. december 21-én került Szigetszentmiklós Város Önkormányzatának tulajdonába.

2011-ben készült el a tanulmányterv és azt követően kármentesítették az “időzített bombaként” szereplő területet. Ma ez az önkormányzat legnagyobb területe a Buckában, melynek közösségi hasznosítása még nincs megoldva. Két út kialakítása is tervezésre fog kerülni a területén, mely a Csépi utat és a Boglya utcát kötné össze.

A Bucka városrészben számtalan zsákutca, földút nehezíti a közlekedést. A településrész 8-9 ezer fős lakosával a legnagyobb kertvárosaink egyike és a problémák is súlyozottan jelennek meg. Nincs megoldva a csapadékvíz-elvezetése, az utak leaszfaltozása is elmaradt és intézményi lefedettsége sem elégséges.

Amennyiben sikerül felzárkóztatni ezt a városrészt, úgy domborzati sajátosságaival a legszebb kertvárosunk lehetne.

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!