Lakihegy városrészünk

Lakihegy, Szigetszentmiklós elkülönült településrésze a várostól nyugatra a Duna bal partján helyezkedik el. Itt található a Lakihegyi Adótorony.  Alapjában véve kertvárosias de társasházak, lakóparkok is épültek a Rákóczi út közelében.

Régebbi település lehet, mint Szigetszentmiklós. Anonymus említi, hogy Árpád fejedelem a Nagyszigeten vezéri házakat, úgynevezett “lakokat” épített. A köréje épült kis falut a nép Laknak nevezte el.
A közelben található domb miatt (Rádió utca) hívják Lakihegynek. A szentmiklósi gazdák ide jártak szőlőt művelni. A parcellák is emiatt lettek keskeny és hosszú kialakításúak.


Egy köztéri alkotással (Világháborús emlékmű) és egy ipartörténeti emlékművel büszkélkedhet.
Az Adótorony 314 m magasságával Magyarország legmagasabb építménye.

Az M0-ás közelsége vonzóvá tette a környéket és lakóinak száma ma 2 000 fő körül mozog. Az utcák között jelentős infrastrukturális különbségek vannak, kb. a fele van leaszfaltozva. A városrészben megfigyelhetünk tehetős házakat és lepusztult épületeket is.

Lakihegy lassan fejlődik a város központi részéhez képest. A nagyobb árvizek elöntik a házak egy részét, védelmi fejlesztések még nem történtek ennek a megelőzésére. Nincsenek közparkok, terek. A Duna-parta csak engedéllyel lehet lesétálni.

Gazdag a közösségi élet (pl. Lakihegyi Hóvirág Nyugdíjas Klub), de a további fejlődéshez szükség lenne közösségi házra, játszótérre, sportolás célját szolgáló területre. A csapadékvíz-elvezetés, a kültéri szemetelés, a szegénység felszámolása megoldandó feladatok maradtak évtizedek elteltével is. Sajnos sok az eladó ingatlan.

A fejlesztések tehát nem várhatnak tovább és akár önerővel, pályázati forrás hiányában is építenünk kell közösségi házat, játszóteret, utakat. A lakihegyiek szeretnének beleszólni a saját ügyeikben, amit a részönkormányzat biztosíthatna nekik.

A kis településrész előtt akár nagy jövő is állhatna, de ehhez cselekvésre van szükség.

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!