Tiszta vizet a Dunába

A frissen nyilvánosságra hozott jelentés szerint a bakteriológiai adatok a megengedett határérték 10-15-szörösét is túllépték a Ráckevei-Soroksári Duna-ágon. Rekord mennyiségű e-coli és coliform baktériumot mutattak ki.
A Dél-Pesti Szennyvíztisztító Telep ügye folytatódik.

Baranyi Krisztináék kétszer vettek mintát a Ráckevei-Soroksári Duna-ág (RSD), illetve az abba vezető Népjóléti Árok vizéből. Egyszer száraz időben, amikor a szűrési rendszeren végigmegy a szennyvíz és nem kerüli ki azt, mint az esőzésekkor. Ez a mérés számunkra a legfontosabb.


A telepet jogszabályok kötelezik a határértékek betartására valamint annak ellenőrzésére. A telep szűrési mechanizmusait személyesen vizsgáltuk meg kollégámmal, Kocsis Richárddal. Az üzem honlapján a mérési adataikat is láthatjuk, mely sajnos nem tartalmaz baktérium szintet. A baktériumokat persze ettől függetlenül mérik és az UV technológiának köszönhetően 0 szintet mutatnak ki. Ezen kívül az ÁNTSZ is végez szúrópróbánként méréseket és annak eredményeiről is megnyugtatott az ügyvezető. Akkor mi lehet a baj?
Az eltérés a mérési helyszínekből adódhat.

A telep mérései minden esetben az üzem területén folynak, azaz azon a ponton, ahol beleömlik a Népjóléti árokba (fenti kép). Innen még kb. 500 méteren folyik nyílt szakaszon a Dunába. Ezen az árkon keresztül veheti fel a szennyeződéseket, hiszen esőzéskor a tisztítatlan szennyvíz is ezen a rendszeren áramlik. Gondoljunk bele, hogy évtizedek alatt ez a kifolyó mennyire elszennyeződhetett. Ezt támasztják alá a mérések is. Ezt a problémát kell kezelnünk!

Óriási gond a Krisztináék által mért adat, mert bebizonyosodott, hogy egy kezelt szennyvizet is vissza lehet szennyezni addig, amíg nincs megoldva az esővízzel vegyült szennyvíz kezelése a kapacitásbeli gondok miatt. Amíg ez nincs megoldva pl. szűrőrendszer telepítése, nagyobb esővíztározók létesítése stb. addig jelentős szennyezőforrás marad a jelenlegi rendszer.
Mi pedig itt élünk a 12 km-es városi partszakaszon, mindössze 3,6 km távolságban a kifolyótól.

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!