Ilyen Lakihegyen, egy elfeledett településrészen élni…

Színes szagos újság akadt a kezembe melyben hirdetik, hogy Szigetszentmiklós élen jár a betelepülők számában, hogy mennyien menekülnek ki Budapestről a jó levegőért, a tiszta, rendezett utcákért, a családias, nyugodt környezetért, azért mert közel van fővárosunkhoz és ez megkönnyíti a bejutást. Nos, én csak másfél éve lakok itt de ha megtehetném visszamenekülnék, mert ebből a semmi nem igaz! Legalábbis Lakihegyre semmiképpen sem.

Kezdjük azzal, hogy ez egy halott városrész, itt nincs semmi, bocsánat van egy óvoda, meg egy orvosi rendelő védőnői szolgálattal, de ennyi…? Ez egy nagyvároshoz méltó ellátás? Kisbolt van egy, ami talán működik, meg egy Aldi, ami egyébként Halásztelekhez tartozik, a másik irányban a szigetszentmiklósinak mondott Auchan, ami valójában Csepelhez van közelebb.  A lakásunktól utóbbi kettő kb 3-3 km-re helyezkedik el. Jó kis séta, persze csak ha nem lennének olyan körülmények amilyenek…

Családbarátnak semmiképp nem nevezném Lakihegyet tekintve, hogy nincs egy park, nincs bölcsőde, nincs semmi ahová érdemes kimozdulni, de van egy picike játszótér, hurrá! Sehol egy kávézó, egy könyvtár, egy játszóház, egy közösségi hely ahol lehet ismerkedni, beszélgetni, egy hely ahová az ember elsétálhatna, és egy kicsit ÉLHETNE. Még egy focipálya sincs, amit olyan előszeretettel építgetnek mindenhova mostanság… Merthogy más nincs, járjak minden nap autómosóba, vagy lottózóba, mert az legalább van? Bravó!  Persze Budapest és Szigetszentmiklós belvárosának légvonalbeli közelsége miatt mondhatnák, hogy miért nem pattanok kocsiba vagy buszra, mindezek pár kilométerre megtalálhatóak. Azért mert nem mindenkinek van jogosítványa, illetve lehetősége több kocsit is fenntartani, másrészt tömegközlekedés babakocsival finoman szólva sem egyszerű és még drága is tekintve hogy alaphangon kétféle bérletet kell venni. Nekem egy kilométer a legközelebbi buszmegálló, ami nem lenne baj, ha betonozott úton és járdán biztonságban tehetném meg, de egyik sincs… Minden nap az életünket/egészségünket kockáztatva tesszük ki a lábunkat többedmagammal a lakihegyi utcákra.

Mikor ideköltöztünk azt gondoltam, milyen jó hogy közel a Duna, majd ha lesz gyerekem milyen jó lesz családdal oda lemenni sétálgatni, nézni a vizet, elhaladó hajókat, vagy gyerek híjján addig is csak a párommal andalogni, leülni a partjára kicsit kikapcsolni. A szomorú valóság az lett, hogy maximum Vízügytől beszerzett engedéllyel(még jó hogy ilyet legalább lehet), kutya nélkül tehetem ezt meg úgy, hogy nincs kiépítve sem a lejárat, sem a vízhez közel jutás lehetősége csak az ott járt emberek nyomán. Az hogy nincs egy pad vagy szemetes az már csak hab a tortán. Szemét viszont van dögivel…

Ahol van is szemetes Lakihegyen előfordul, hogy eltűnik, hetekig nincs helyette másik, kinek a feladata pótolni? Kinek a feladata felszerelni legalább a buszmegállókban egy kamerát, hogy felderíthető legyen az, aki rendszeresen ott „felejti” a háztartási hulladékát?

Borzalmasan szemetes a Duna part, (A Dunára-dűlő egy merő szeméttelep) az utcák, nem egy helyen „díszeleg” a házak előtt is építési törmelék, vagy háztartási szemét, ezek hogy lehetségesek? Úgy hogy bárki eldobhatja más portája előtt, úgy hogy nincs a lakók által rendben tartva, illetve nincs ellenőrizve és büntetve sem.

Ahogy a szemét égetése sem. Egészen elképesztőnek tartom, hogy 2018-at írva az önkormányzat még mindig engedélyezi a zöldhulladék égetést heti egyszer pénteken, annak ellenére, hogy ugyan ritkán (évi 2x) de meg van szervezve az elszállítás. Lehet rajta morogni, hogy az kevés meg hogy fizetni kell érte, de nem érdemes, mert egyébként, ha valaki veszi a fáradtságot és utánaolvas az tudja, hogy a szemétszállítás napján elviszik erre rendszeresített zsákokban máskor is párszáz forintért. Elég szomorú hogy 2018-ban sem tartunk ott, hogy erre áldozzon az önkormányzat. Egyszerűbb engedni ezt a felettébb bosszantó és környezet és egészségszennyező tevékenységet. Pedig csak háztartásonként lakcímkártya ellenében zsákokat kellene osztani ingyen.  Remekül működik más kevesebb költségvetésből gazdálkodó önkormányzatoknál, ott miből? Az égetés végterméke káros minden élőlényre nézve ez tény, és bosszantó mikor nem tudja az ember kinyitni egész nap az ablakot se szellőztetetni, se kisgyermekkel kimenni a „friss” levegőre. Ja hogy ez nem mindenki problémája, na persze…majd évek múlva mindenki tapasztalja a saját egészségi állapotán.

De az már mindenki napi szintű problémája, hogy hogyan jut el A-ból B-be reggel és délután csúcsidőben, mert egyszerűen kriminális az autópályára feljutás, a fővárosba bejutás és úgy egyáltalán eme nagyvárosból ki és bejutás. Hiába épült elkerülő út, hiába szélesítették az M0-s autóutat, ezt a mennyiségű betelepülőt, és Csepel-sziget többi településének lakóit egyszerűen képtelen elvezetni az 1×1 sávos Massányi és Rákóczi út. Ott araszol több ezer ember minden nap idegesen, frusztráltan autóban, tömegközlekedésen is és nem egyszer a szabálytalankodók miatt életveszélyesen. Lassan már mindennaposak az itt lakók által megosztott videók, fényképek mégsem történik semmi, miért??? Mert a városvezetés csak városon belül közlekedik, mert tragédia kell, hogy történjen ahhoz, hogy bármi előremozdítsa a változást??? Látunk néha terveket, de a megvalósítás valahogy sosem jut el ide. ÉLHETETLEN ÍGY EZ A TELEPÜLÉS!

A lakihegyi utcákon át próbálnak érthető módon a dugó elől menekülni, amivel viszont az itt lakók életét keserítik meg. Mert nem tudnak a saját kapujukon kiállni, hogy elinduljanak, mert életveszélyes kiengedni a gyerekeket az utcára járdák híján, mert tönkreteszik az amúgyis borzalmasan rossz minőségű utakat. Nem törődnek sem emberrel, sem állattal, tisztelet a kivételnek, de többségében céges autóval, szállguldozva (értsd 50-60-al) vágják le azt a pár kilométert, hogy beérjenek munkába, iskolába. A lakihegyi utcák nagy része nincs betonozva és sebességkorlátozó táblákkal, járdával ellátva! Ahol le van betonozva ott sincs járda tehát parkoló autókat kerülgetve, és mozgó járművektől fenyegetve jár az aki gyalog próbál közlekedni. Úgy élünk mintha a világ végén senkiföldjén laknánk, mellőzve! Ígérgetéssel tele van az itt élők hócipője, évek-évtizedek óta hallgatják, hogy majd-majd. Elkeserítő mikor friss beköltözőként azt hallom az idős emberektől, hogy huszonakárhány éve várják a betonutat, de csak nem történt soha semmi értelmetlen javítgatásokon kívül, és el akarnak költözni, feladni mindent, amit felépítettek.

Így várják azt, hogy sok-sok fiatal majd idejön? Merjenek hosszú távra tervezni??? Esetleg meg kellene hallani a lakosság egyre hangosabb szavát, mert előbb utóbb elérik, hogy minden normális ember elhagyja ezt a városrészt és majd az ingatlanok értékének csökkenése miatt elgettósodik. Azért kit hibáztatnak majd?  Minket, akik itt szerettünk volna ÉLNI, de elmentünk a körülmények miatt?

Felháborító állapotok uralkodnak az utcákon, aki nem hiszi, jöjjön és nézze meg!

Ha eső vagy hó van, azért mert maximum gumicsizmában lehet közlekedni a korszerűtlen útjavítási technika miatt. Mert sárosan, koszosan mennek már reggel az itt élők dolgozni, óvodába a gyerekek, orvoshoz az idősek. Felháborító, mert naponta kell mosni a cipőket, ruhákat, mert azt senki nem fizeti meg, ha emiatt hamarabb is mennek tönkre, mint egyébként, ha 21. századi módon betonozott, járdával ellátott úton sétálhatnék végig, míg buszmegállót érünk. Nyáron ugyanez csak a porral, ha végigmegyünk a Lakihegyi utcákon. Egy év alatt 3 papucsot dobtam ki, mert szétment az út állapota és a mindennapos tisztításuk miatt. Biztos nem én vagyok az egyetlen. Kétszer annyi vizet használunk a mindennapos lakástakarítás miatt is, hiszen az utca porát, murvás kavicsát hordjuk be az otthonainkba. Ki fizeti meg ezeket a költségeket? És ki fizeti meg, hogy az autóink tönkremennek, a futómű, az alváz, a gumik extra terhelést kapnak a kátyúk miatt, a kosz pedig ellepi az autót kívül belül télen, nyáron. Nyáron nem tudunk reggel kocsiba szállni anélkül, hogy az átmenő forgalom az arcunkba ne verné az út porát! Öltönyben, szép ruhában, cipőben el sem tudunk indulni sehova, mintha a középkorban élnénk. Kismamák a megmondhatói meddig bírja ezt az utat a babakocsik kereke, hogy milyen nyakig sárosan, porosan több gyerekkel ezeken az utakon végigmenni.

Tényleg ezt érdemlik az itt élők a rengeteg befizetett adóból? Hol vannak ezek a pénzek, mire költötték/költik el? Szeretnénk látni az elszámolásokat hogy évek, évtizedek alatt hová és mire szórták el az éppen hatalmon levők az itt megtelepedő multik által fizetett pénzeket. Miért hitelből finanszíroznak meg mindent? Mikor és mennyit költöttek, azt is, hogy mennyibe kerülne betonnal, korszerű módon megcsinálni az elfeledett utcákat. Tudni szeretnénk, hogy a mostani foltozgatós technikára kiadott pénzekből, mennyi idő alatt oldhatták volna meg ezeknek az utcáknak a lebetonozását, magyarázzák meg miért érte meg ez jobban és azt, hogy ki az, aki az elvégzett munkát láttamozza és átveszi tökéletesen elvégzettként. Mert bizony ez katasztrófa…minden javítás után alig pár nap és ugyanolyan állapotok uralkodnak!

Engem nem érdekel, hogy éppen ki van hatalmon, vagy ki nincs. Én és az itt lakók csak EMBERHEZ MÉLTÓN, NYUGALOMBAN SZERETNÉNK ÉLNI végre 2018-ban egy Budapest melletti városban, SZIGETSZENTMIKLÓSON. És nem azt hallgatni, hogy erre megint nincs pénz vagy ha van akkor csak hitelből!

Molnár Veronika

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!