Ittas járművezetés másodfokon

Az egyik leggyakoribb tényállás a bíróságokon az ittas járművezetés vétsége. Itt nincs tehát személyi sérülés „csak” egyszerűen alkoholt ivott az illető utána meg haza akart vezetni.
Amint megfújja a szondát és kimutatható a 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál nagyobb érték akkor bűncselekmény miatt állítják elő a vezetőt, a jogosítványát pedig a helyszínen bevonják. Átlagban 1 évre lazán elköszönhet a jogosítványtól. De mi a helyzet a kategória eltiltással?

A megtörtént eset szerint a légalkohol 0,36 mg/l mutatott, tehát már a bűncselekmény tényállása megvalósult. Az eltiltást ilyenkor törvény írja elő és attól eltekinteni, csak különös méltánylást érdemlő esetben tud a bíróság (megjegyzem, hogy az igazolt rákos betegség sem biztos, hogy elegendő ehhez).  A védekezés ilyenkor az eltiltási hónapok csökkentésére vagy kategóriában való eltiltás felé irányulhat.
A kategória eltiltás azt jelenti,  hogy csak abban a kategóriában határozzák meg az eltiltást amelyre elkövette a bűncselekményt. Tehát jelen esetben vezethet motort vagy teherautót ha van rá jogosítványa. A másik előnye, hogy nem kell utánképzésen részt venni, így egyből visszakapja a jogosítványát és ezzel 100 ezer forintos költséget is megtakarít az elítélt.
A jelen esetben a vádlottat „B” kategóriában eltiltották a vezetéstől, de az ügyészség fellebbezett mivel a vádlottnak csak „B” kategóriájú jogosítványa van és ez esetben nem indokolt a kategória eltiltás alkalmazása.
A másodfokú bíróság osztotta az ügyészi álláspontot és megváltoztatta a kategória eltiltást teljes eltiltásra.
Az elítéltnek tehát a költséges utánképzésen kell részt vennie.
A bírói gyakorlat azt mutatja, hogy kategóriában csak akkor indokolt az eltiltás, ha az elkövetőnek valóban vannak kategóriái (motor, személyautó, teherautó, busz).