Mit tegyél ha autót adsz el?

Amikor azt veszed észre, hogy neked küldik ki a büntetéseket miközben már eladtad az autódat akkor már baj van. Gondolom senki nem akarja másnak a büntetését kifizetni egy szabálytalan parkolás, vagy autópálya használata miatt. Ahhoz, hogy a végrehajtást megúszd pár dolgot neked is meg kell tenned.

Egyre gyakoribb, hogy a kisebb értékű autókat a vevők nem íratják át a gépjármű nyilvántartásba és közel 100 ezer forintos költséget takarítanak meg vele. A szabálytalan eljárások azonban az eladókra is visszaüthetnek. Sőt legtöbbször vissza is ütnek.

 

 

Mire figyeljünk?

– Az autó eladásánál tehát mindig írásbeli szerződés szükséges.
– A szerződésben benne kell legyen a birtokbaadás napja ami általában megegyezik a vételár kifizetésének napjával. Itt azonban precízen kell eljárni és a konkrét időpontot kell beleírni a szerződésbe órára és percre lebontva, hiszen már attól a perctől is lehet szabálysértést elkövetni amint elvitte a vevő az autót.
– Az eladónak is van egy lényeges kötelezettsége. Az okmányiroda felé jeleznie kell 8 napon belül, hogy eladta a gépjárművet. Ez csak személyesen eljárva teheti meg az eredeti adásvételi szerződés átadásával. Tehát a szerződéseket annyi példányban kell elkészíteni, hogy legalább két eredeti példány maradjon az eladónál.
– Ezt követően sem lehet hátradőlni ha jön az első fizetési meghagyás (FMH) egy tilos belvárosi parkolás miatt.
Ha nem mond ellent a fizetési meghagyásnak 15 napon belül, akkor jogerőre emelkedik és végrehajtható lesz. Ráterhelik az ingatlanjára a tartozást. Menekülni csak egy perrel lehetne, ami költséges és időigényes valamint ha igazoltan bejelentette 8 napon belül az eladás tényét.
– Legjobb ha már a szerződéskor közli az eladó, hogy minél hamarabb bejelenti az eladást és a vevő tudni fogja, hogy a hatósági nyilvántartás keresni fogja. Ha nem tesz eleget az átírási kötelezettségének, akkor kivonják az autót a forgalomból.

Ezek a lépések együttesen szükségesek ahhoz hogy megússzuk a vevő gondatlan, szabálytalan járműhasználatát.