Szántóföld eladás – egy év mire bejegyzik

Nem egyszerű a szántóföldek kapcsolatos adás-vételi eljárás szabályai. Az ügy bonyolultságát fokozza, hogy amíg eljutunk az ingatlan-nyilvántartási bejegyzéshez akár az 1 év is eltelhet.

Mivel a földtörvény rendelkezései is vonatkoznak a szántók, legelők vagy a zártkertek ( amennyiben nincs kivonva a művelés alól) eladására, ezért már az adásvételi szerződésben szükség van plusz nyilatkozatokra a vevő és eladó részéről, hogy például nem esnek korlátozás alá, a vevő nem engedi át a föld használatát másoknak stb..

A szerződéskötést követően a település jegyzőjének kell benyújtani a szerződéseket közzététel véget. Ez egy formanyomtatványon történik, melynek mellékleteként csatolni kell 4 db. eredeti adásvételi szerződést (ebből egyet biztonsági, zöld papíron). Ez azt szolgálja, hogy akinek elővásárlási joga van, az a kifüggesztés 60 napos ideje alatt értesülhessen az eladásról. Mikor a kifüggesztés lejár a jegyző értesíti az ügyvédet az iratok felterjesztéséről a mezőgazdasági szerv részére jóváhagyása véget.
Itt megint folytatódik a várakozási idő.

Amint az  a Magyar Agrár, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara Megyei Elnöksége pozitívan elbírálja a jegyző ismételten tájékoztatja az ügyvédet, hogy az állásfoglalással szemben 5 napon belül kifogással lehet élni.

Ezt követően még meg kell várni a mezőgazdasági szerv jóváhagyását (PMKH ÉBFNTEF Főosztály Föjdügyi, Földmérési, Ingatlan-nyilvántartási Osztály) is, mely további 80 napot vesz igénybe. A hatóság az eljárás végén határozatot hoz, a szerződést záradékolja, és csak ezt követően lehet a tulajdonjog átvezetését kérni. Ha minden megvan akkor a szerződéseket visszaküldi az ügyvédnek és csak ezt követően lehet menni a földhivatalhoz bejegyzés véget.
A gyakorlati példák azt igazolják, hogy egy év is eltelik mire visszajönnek a a földhivatali bejegyzéshez szükséges 2 db. eredeti, záradékkal ellátott szerződés.